[ haugalandet.net ] [ artikkeloversikt ] [ om dette nettstedet ]

 English version

Ryanair setter opp direkterute Haugesund - London

Tekst og foto: Eirik Hustvedt
Utgitt: 15. februar 2003
Kilder: Haugesunds Avis, Radio 102, TV Haugaland, haugalandet.no, Avinor, www.Ryanair.com

Vi har hørt om muligheten en stund. Om et par måneder er det en realitet. Det irske flyselskapet Ryanair starter direkterute Haugesund-London.

Ryanair har sørget for en eventyrlig vekst for Sandefjord lufthavn, Torp, etter at de for noen år siden startet med direkterute til London, Stansted.  Siden har de utvidet tilbudet derfra med avganger til og fra Stockholm, Glasgow og Frankfurt fra Torp.

Ryanair er et irsk selskap med en helt annen driftsfilosofi enn tradisjonelle flyselskaper. Suksessen har det fått på basis av lavprisprofil. Lave priser medfører krav til effektivitet, lave driftskostnader og redusert servicetilbud. Ryanair gir selvsagt tilgang til full informasjon om hva du får, men du bør merke deg hva du ikke får, fordi det på mange punkt avviker fra hva du er vant til med tradisjonelle flyreiser.

Her er noe av det som kjennetegner Ryanair
(kilde: www.ryanair.com):

 • Internasjonale ruter fra og til alternative flyplasser. (London = Stansted)
 • Lave priser som kan variere fra dag til dag. Du får din pris når du bestiller.
 • Nye, moderne fly, med høyere utnyttelsesgrad (Boeing 737)
 • Høy effektivitet (du må selv følge regelverket for å hjelpe til med dette)
 • Ingen overbooking
 • Endringer kan skje senest 3 dager før avgang. Du må betale gebyr + prisdifferanse.
 • Du kan endre navn på en bestilling (mot endringsgebyr).
 • Telefonsamtaler med passasjerserviceavd. koster ca 12 kr / min.
 • Kun 25 min. bakkeopphold fra landing til avgang
 • Ingen service om bord er inkl (mat og drikke kan kjøpes, men til høye priser)
 • Ingen overgangsbilletter til andre ruter. Hver tur / legg bookes separat.
 • Ingen overføring av bagasje til neste fly. Du må hente den ut, og sjekke den inn igjen
 • Check-in stenger 30 min. før avgang. Hvis senere (?) Møt i god tid!
 • Ingen tradisjonelle billetter (du må ha bestilt og avtalt pris - og identifisere deg).
 • Ombordstigning skjer i oppmøterekkefølge (nummerert ombordstigningskort)
 • Max 15 kg baggasje ( 6 Euro/kg utover dette) + 7 kg hånbagasje.
 • Ingen refusjon eller ny billett hvis du kommer for sent til flyet.
 • Intet ansvar hvis du blir for sen til neste fly (selv om Ryanair selv har skylden)
 • Refusjon hvis avgang kanselleres, men intet ansvar for følgeproblemer (hotel/mat mm)

Ryanair's eget nettsted inneholder informasjon om tilbud og betingelser. Hvis du vil vite mer finner du disse under menyvalget: "Betingelser og vilkår".

På tross av strengere betingelser gjør Ryanair kjempesuksess, og er for tiden det internasjonale selskapet som har best økonomisk og aktivitetsmessig utvikling. For 2002 forventes et overskudd på 1,7 milliarder NOK.  De tilbyr seg å transportere deg fra A til B med 15 kg bagasje + 7 kg håndbagasje for en lav eller gunstig billettpris. Hvis det er hva du ønsker, smør matpakke, ta med ID-kort (og helst Pass) og møt opp i tide. Møter du i god tid, kan du attpåtil velge og vrake plass etter at du kommer ombord.

Dette har slått an i hele Europa. Nå er det blitt Haugalandets tur. Hvorfor?

For et år siden satt noen lokale næringslivsledere sammen og unnfanget ideen: "Hvorfor ikke prøve å få til det samme for Helganes som Torpsuksessen startet med, nemlig avtale med Ryanair om direkterute til London?

Den som intet våger, intet vinner. Uten å prøve får man ingenting til. Våre lokale foregangsmenn inkl ordførerne i Haugesund og Karmøy, kontaktet Ryanair, solgte inn Haugalandets fortreffelighet, og reiste så over til Dublin for å besøke selskapet. Neste trekk var å inviterte sentrale personer hit og ha dem som gjester, men inkognito. Slik ble interessen etablert, men der kom ufravikelige krav:

 • 2000 meter runway: Ryanair ønsker å benytte 190 seters Boeing 737-800 fly, og de krever lenger flystripe enn de 1600 m. Helganes har å by på. En 400 meters utvidelse er derfor satt som en betingelse.
 • Ingen eller lavere flyplassavgifter.

Begge disse betingelsene krever Avinors ( tidl. Luftfartsverkets) godkjennelse. De har imidlertid besluttet at 6 flyplasser skal stimuleres til økt trafikk gjennom reduserte startavgifter på utenlandsavganger. En av disse er Haugesund lufthavn, Karmøy.

Lokalt er det etablert et eget selskap for utvikling av flyplassen, Lufthavnutvikling Vestnorge AS, med Odd Erik Salvesen som daglig leder. Selskapet har innhentet anbud og faktisk startet arbeidet med utvidelsen, og det på tross av at klarsignal enda ikke er gitt fra Avinor. I januar ble nemlig skog i traseen som skal utbygges ryddet vekk. Selskapet har og garantert at kostnadsrammene man opererer med, ca 50 mill. kroner, skal holdes. Denne rammen er 30 mill. lavere enn tidligere anslag, og er basert på det lokale entreprenørselskapet Vassbakk & Stols beregninger. Og - Lufthavnutvikling Vestnorge har finansieringsplan klar, som bl.a. innebærer at lokale krefter bidrar med midler i prosjektet.  Nå satses det på at utvidelsen kan bli fullført innen høsten 2003.

For - Ryanair har bestemt seg for å satse på Haugesund lufthavn, og starter flyvingene 30. april 2003. Fra starten av tilbyr de en daglig rundtur Stansted - Helganes - Stansted. P.g.a. rullebanebegrensninger vil de fra starten av benytte Boeing 737-maskiner av samme størrelse fly som de SAS benytter til Oslo.

Ryanair vitaliserer distriktsflyplasser ved å sette opp avganger som trekker folk fra et stort oppland. Nå snakkes det faktisk om flybusser fra Stavanger til Helganes! I Ryanairs annonser figurerer Torp som Oslo lufthavn, Torp (1,5 times reise) Kanskje fremtidens vil bringe annonser med Stavanger og Bergen lufthavn, Karmøy?

Uansett - la oss håpe at Ryanair trekker masser av nye reisende, både fra Haugalandet og områdene omkring oss, slik at dette tilbudet kan bli begynnelsen til en ny era på Haugalandet. Og husk. Samme måned som vi får Ryanair, starter Fjord Line fergeforbindelse til kontinentet!  Turistnæringen i distriktet vårt jobber på høygear for å klargjøre og selge Haugesund og Haugalandet til nye markeder. Og som en ny, spennende portal til Fjord-Norge.

 

Utgis av Haugalandet Net v. Eirik Hustvedt 2003